pwr001

In de Europese Fysiotherapie Richtlijn voor de ziekte van Parkinson worden oefeningen aanbevolen. De aanbevolen voorwaarden van de oefeningen zijn: functioneel, repetitief, grote amplitude, hoge snelheid en met aandacht. PWR! Training (Parkinson Wellness Recovery) is een manier van oefenen die aan deze aanbevolen voorwaarden van de richtlijn voldoet. Deze methode is in Amerika ontwikkeld door Dr. Becky Farley, Zij is er in geslaagd uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek om te zetten in een specifiek oefenprogramma voor Parkinsonpatiënten.

 

 

De oefeningen richten zich op de motorische en niet-motorische symptomen van Parkinson. Met deze oefeningen kan de progressie van de ziekte vertraagd worden en de laatste fase van de ziekte van Parkinson uitgesteld of zelfs voorkomen worden.

De PWR! Training kan in elk stadium van Parkinson gedaan worden

Het is belangrijk om soepel te blijven en de spieren te versterken. Ook wordt gewerkt aan het evenwicht.

Gebleken is dat deze methode effectief kan zijn voor mensen die Parkinson hebben. Bewezen is dat de mensen minder vallen, doordat ze beweeglijker worden en leren hoe ze beter met hun stijfheid en starheid om kunnen gaan.

Maayke heeft de cursus gevolgd en werkt met dit programma. Voor ieder mens is bewegen van belang, maar zeker voor mensen met Parkinson.

En het meest belangrijke: Het is leuk om te doen!