Hoofdpijnklachten

Heeft u al jaren last van hoofdpijnklachten? Hoort hoofdpijn bij uw leven? Gebruikt u veel medicijnen voor uw hoofdpijn? Heeft u hoofdpijn én migraine? Is er niets meer aan te doen? Lees dan vooral verder.

De meest bekende vormen van hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn (tension type headache), clusterhoofdpijn en menstruatiehoofdpijn. In de internationale classificatie van hoofdpijn, worden er meer dan 300 verschillende vormen aangegeven. Dit leidt tot vele verklaringen en behandelvormen voor hoofdpijn.

Ondanks diverse onderzoeken zoals MRI, CT scan, bloedonderzoek etc, kan er vaak geen duidelijke oorzaak voor de hoofdpijn aangetoond worden.

Watson methode

In Australië heeft Dean Watson, een nieuw verklaringsmodel voor de meeste hoofdpijnvormen ontwikkeld, met daarbij een passende behandelvorm. Inmiddels heeft hij afgelopen 20 jaar al meer dan 8000 patiënten hiermee succesvol kunnen behandelen. De Watson Headache Approach  is te herleiden tot één oorzaak van de meeste vormen van hoofdpijn, namelijk een gesensitiseerde ( =overgevoelige) hersenstam.

De hersenstam is het neurologisch knooppunt vóór de hersenen, waar de sensorische informatie binnenkomt, vanuit alle structuren van hoofd, nek en hals. Bij een overgevoelige hersenstam kunnen de hersenen niet meer duidelijk registreren waar het pijnsignaal uit het hoofd/halsgebied exact vandaan komt. Deze signalen worden door de hersenen als één pijn vertaald, HOOFDPIJN. Mensen hebben vaak herkenbare oorzaken voor het optreden van de hoofdpijnklachten zoals; stress, verkeerde houding, voeding (bv wijn en chocolade), menstruatie, vermoeidheid etc.

Dean Watson heeft ontdekt, dat je door specifieke druk op de bovenste nekwervels, de herkenbare hoofdpijn kunt provoceren. Zodra je de druk wegneemt, verdwijnt ook weer de hoofdpijn. Met deze druktechnieken is gebleken dat je de overgevoeligheid van de hersenstam kunt beïnvloeden en daardoor ook de hoofdpijn.

De meest krachtige eigenschap van zijn benadering is dan ook: “Reproductie en reductie van de herkenbare hoofdpijn heeft een verminderde gevoeligheid (= desensitisatie) van de hersenstam tot gevolg”.

Binnen onze praktijk heeft Rik van der Wallen zich deze behandelvorm eigen gemaakt en staat hij ook graag voor u klaar om u te onderzoeken en behandelen. Behalve met deze nieuwe behandelmethode, kan er ook altijd in combinatie met dry needling, EMG meting, actieve oefentherapie en houdingstherapie, de voor u meest geschikte behandeling voor hoofdpijn toegepast worden.