FYSIOTHERAPIE VERGOEDING 2023

Bovenstaande afbeelding is waarschijnlijk heel herkenbaar. Hier wordt een signaal afgegeven door alle huisartsen in Nederland, maar vrijwel elke beroepsgroep in de zorg zit met hetzelfde probleem.

Voor de fysiotherapie is dat niet anders. Een kort inzicht in onze onderhalingsperiode. Vanaf oktober presenteren de zorgverzekeraars hun eisenpakket evenals de vergoedingstarieven voor de fysiotherapie. Uiteindelijk maakt de fysiotherapiepraktijk dan de keuze: teken bij het kruisje óf niet. Onderhandelingen zijn geen optie aangezien zorgverzekeraars steevast met het argument komen: ‘Wij gaan niet in onderhandeling met individuele zorgaanbieders’. Doe je het als zorggroep, dan wordt er gesproken van kartelvorming wat tegen de wet is.

De zorgverzekeraars hanteren steeds strengere eisen waar een fysiotherapiepraktijk aan moet voldoen. Deze eisen hebben lang niet altijd met kwaliteit te maken en kunnen dan ook op weerstand van onze beroepsgroep rekenen. Daarnaast geeft de gemiddelde zorgverzekeraar een fysiotherapievergoeding voor 2023 welke 20 tot 30% onder het kostprijstarief ligt. Het kostprijstarief voor 2023 is vastgesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van het KNGF, de zorgverzekeraars zelf en de NZA.

Wij willen graag iedereen in de regio Gemert-Bakel-Helmond kunnen voorzien van de juiste zorg dicht bij huis. Echter moeten we ook kijken voor welke prijs wij daadwerkelijk ons werk kunnen verrichten en als bedrijf financieel gezond kunnen blijven.

Om die redenen hebben wij vanaf 2023 niet meer met alle zorgverzekeraars een contract. Dit betekent dat patiënten die bij Zorg & Zekerheid hun verzekering afsluiten hun behandeling niet volledig vergoed krijgen in 2023.

Eventueel extra te nemen acties om de kosten af te dekken zijn nog niet genomen. Voor volgende jaren zullen we dit beleid weer heroverwegen.