Wat zijn etalage benen?

Bij Etalagebenen claudicatio intermittens krijgt u klachten in de benen tijdens het lopen. Deze klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden en bestaan uit pijn, kramp of een doof/moe gevoel. Wanneer u stilstaat verdwijnen de klachten, maar wanneer u verder loopt treden dezelfde klachten weer op.

Hoe ontstaan etalagebenen

Bij etalage benen zijn de bloedvaten van het been vernauwd. Tijden het lopen hebben de spieren extra zuurstof nodig, deze zuurstof zit in het bloed dat door de bloedvaten wordt aangevoerd. Wanneer u gaat lopen stroomt er te weinig bloed door het been en krijgen de spieren te weinig zuurstof waardoor de klachten ontstaan.

Wanneer u dan stil gaat staan komen de spieren tot rust en krijgen de spieren de kans om het zuurstoftekort aan te vullen. Op dat moment nemen de klachten af en verdwijnt de pijn.
Bij sneller lopen, traplopen of tegen een helling oplopen ontstaan de klachten nog sneller. Ook bij koud weer kunt u eerder klachten krijgen omdat de bloedvaten door de kou samentrekken.
De oorzaak van de etalagebenen is vaak roken of een te hoog cholesterol gehalte.

Diagnose

Voor het stellen van de juiste diagnose is het stellen van de pijnvrije loopafstand van belang en de mate waarin u de klachten als beperkend ervaart. De arts zal middels een lichamelijk onderzoek een vergelijking maken tussen het zieke en het gezonde been. Daarnaast kan de arts door middel van een vaatonderzoek (Doppler/Duplex/looptest) de mate van de bloedstroom in de vaten bepalen.

Fysiotherapie en etalagebenen

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter. Een voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week traint. In het begin krijgt u 2 – 3 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden en gaat u steeds meer zelfstandig trainen.

Binnen onze praktijk zijn Sandrijn Jansen en Rens Wismans de fysiotherapeuten die claudicatiopatienten behandelen en staan ook geregistreerd bij het claudicatio-netwerk